Problem z jedną oponą

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • BigLucek
    Classic
    • 2010
    • 8

Problem z jedną oponą

miguello, To chyba zepsute to Q7 bylo :twisted:
  • MZ
    Classic
    • 2009
    • 14

Problem z jedną oponą

Witam

Mam taki dylemat i nie wiem co zrobić. Dzisiaj zmieniałem opony z letnich na zimówki które dostalem od poprzedniego własciciela samochodu (czerwiec tego roku). Okazało sie że jedna opona byla naprawiana tj chyba koło najechało na jakis bolec tak to wyglada ale to mnie tak bardzo nie przygnebiło bardziej mnie zmartwił slad tak jakby ktoś troche na kapciu jechał czyli takie zgiecie opony. Nie wiem co mam robic bo gosciu który mi zmieniał opony sam nie byl wstanie stwierdzic czy nie zostały jakies wew uszkodzone druty itp. Opony to Firestone winterhawk 2 z 2008 roku. Mam teraz do wyboru albo olac sprawe i przejezdzic sezon a potem kupic 2 inne lub dokupic jedna sztuke za ok 260 pln i przejezdzic jeszcze 2-3 sezony na tych. Moje maja na tyle ok 7 mm bieznika a przod 7,5 mm wiec od nowych za bardzo ta nówka sztuka sie nie bedzie chyba rozniła. Za bardzo nie mam kasy dlatego tak sie szczypie. Ma ktos jakies doswiadczenie w tym temacie? jak trwale sa takie naprawy?

Z góry dziekuje.

Komentarz

• eX
      Elegance
      • 2006
      • 980

narazie olej, ale nie przeginaj z jazda. jak ma sie cos dziac to zaczna sie robic bable.

Komentarz

• MZ
        Classic
        • 2009
        • 14

najgorsze jest to że jezdze z dzieciakami i przeraza mnie mysl ze moze mi taka opona peknac. Na razie dałem ja na tył

Komentarz

• eX
          Elegance
          • 2006
          • 980

jak bedzie uszkodzona to bardzo szybko da ci opona o tym znac. czasami wystarczy 100m przejechac i jest slad, a opona w tym momencie sie nie uszkodzi
          takze spokojnie pojezdzij, obserwujac i byle przed siebie

Komentarz

• MZ
            Classic
            • 2009
            • 14

Dzięki za pocieszenie bo ja taki panikarz jestem .

Komentarz

• bzik13
              Rider
              • 2009
              • 514

Podjedź do dużego i sprawdzonego zakładu oponiarskiego, powinni Ci coś doradzić. Opisując uszkodzenie, czy nawet zamieszczając jego zdjęcie na form nie jesteśmy w stanie zdiagnozować precyzyjnie problemu. Niestety opony to nie dziurawa chłodnica po uszkodzeniu której samochód się zatrzyma. Opony mają zasadniczy wpływ na bezpieczeństwo jazdy. Jeśli uszkodzona jest osnowa to problem jest poważny.
              Zamieszczone przez eX
              narazie olej, ale nie przeginaj z jazda. jak ma sie cos dziac to zaczna sie robic bable.
              taka niefrasobliwość może wypływać tylko od młodych osób. Bąble, jak mówisz, wcale nie muszą się ujawnić. Do Wystrzału może dojść w każdej chwili. Nie sądze żeby MZ zatrzymywał się co kilometr i sprawdzał stan opony. Po za tym kolega napisał że ma dzieciaki i martwi się o ich bezpieczeństwo - i ma racje!
              Mój liftback scout

Komentarz

• ufo
                L&K
                • 2008
                • 1475
                • Octavia III combi (5E5)
                • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez MZ
                Na razie dałem ja na tył
                to nie zmienia reguł gry. jak ci wypierdzieli opona to się módl by w pobliżu nie było drzew i aut. a tak na marginesie, to zadbaj o bezpieczeństwo dzieci i swoje :idea:

Komentarz

• MZ
                  Classic
                  • 2009
                  • 14

Znalazłem na allegro 1 szt lekko używana 6,5mm bieznik a moja ma 7 mm (ta po drugiej stronie) tylko mam dylemat bo ta jest 93H a ja mam 91H czy to nie przeszkadza?

Komentarz

• janusz35
                    Ambiente
                    • 2007
                    • 143
                    • Octavia II (1Z3)
                    • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Kupowanie na allegro używanych opon to tez loteria- możesz trafić na oponę po wiekszych przejściach niż Twoja. tak jak kolega wyżej podpowiadał podjedx do dobrego zakładu oponiarskiego tam obejżą to kołao i powiedza czy jest wszystko OK, jak już z tą opona pojeździłeś i jest ona wewnętrznie uszkodzona to na zewnątrz też będa jakieś oznaki.Dobry "kapciarz" prawdę Ci powie. Osobiście jeżeli opona jest "prawie" nowa kupiłbym do kompletu nową.

Komentarz

• ruwado
                      RS
                      • 2009
                      • 14885
                      • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez MZ
                      najgorsze jest to że jezdze z dzieciakami i przeraza mnie mysl ze moze mi taka opona peknac. Na razie dałem ja na tył
                      Zamieszczone przez ufo
                      jak ci wypierdzieli opona to się módl by w pobliżu nie było drzew i aut. a tak na marginesie, to zadbaj o bezpieczeństwo dzieci i swoje
                      Zamieszczone przez janusz35
                      Kupowanie na allegro używanych opon to tez loteria-
                      Zamieszczone przez janusz35
                      Dobry "kapciarz" prawdę Ci powie.
                      Ja też tak uważam:
                      1) wozisz dzieci !!! tylko pewność, że opona jest bezpieczna
                      2) jeździsz spokojnie oponka wytrzyma, dasz ognia na trasie, jeden strzał i tragedia gotowa
                      3) najlepiej powie Ci co zrobić fachura - tylko byle dobry, a nie taboret - zdaj się na jego radę czy kupić nowe, czy kupić jedną (w dobrym warsztacie nawet pomoże znaleźć nową lub używaną), czy jeździć
                      pozdrawiam - Darek

Komentarz

• MZ
                        Classic
                        • 2009
                        • 14

dzieki i tak zrobie

Komentarz

Pracuję...